Image
slide
Zalety naszych produktów

Zalety kiszonych warzyw były w Polsce znane już od stuleci - tradycja
kiszenia jest bowiem długa. Współcześnie oprócz walorów smakowych takich
przetworów docenia się również ich prozdrowotne właściwości, których nie brakuje.

  • kiszonki to prawdziwe „bomby witaminowe” - dzięki procesowi kiszenia w przetworach powstają m.in. witaminy z grupy B - korzystnie oddziałujące na metabolizm tłuszczy, białek oraz węglowodanów. Oprócz tego w kiszonkach można znaleźć antyoksydanty - A, C, E (witaminy młodości), witaminę PP oraz K;
  • kiszone przetwory są źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów - wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza;
  • w procesie kiszenia uwalniany jest kwas mlekowy - wspomagający przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, korzystnie oddziałujący na perystaltykę jelit;
  • kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem - chronią przed nadmiernym rozwojem bakterii gnilnych, wspierają organizm w walce ze stanami zapalnymi;
  • regularne spożywanie kiszonek może korzystnie wpłynąć na poziom złego cholesterolu, a także regulować ciśnienie krwi;
  • kiszonki są niskokaloryczne, a dzięki wysokiej zawartości błonnika powodują uczucie sytości - z tego powodu mogą stanowić prawdziwe wsparcie w diecie odchudzającej - błonnik zapobiega również zaparciom;
  • spożywanie kiszonek może być pomocne również przy nietolerancjach pokarmowych (zwłaszcza w nietolerancji laktozy);
  • kiszonki polecane są kobietom w ciąży - dzięki spożywaniu takich produktów można korzystnie wpłynąć na odporność dziecka;
  • w fermentowanych warzywach kapustnych wykryto dodatkowo związki mające właściwości antyrakowe - w szczególności warto włączyć do białą kapustę kiszoną oraz robiony z niej sok;
  • włączenie do diety kiszonek może mieć pozytywne konsekwencje dla zdrowia psychicznego - kiszonki stosuje się w profilaktyce depresji, ale też w sytuacjach osłabienia koncentracji czy przemęczenia;

Poza korzystnym oddziaływaniem na zdrowie kiszone produkty warto umieścić
w jadłospisie również wtedy, gdy chcemy... zadbać o urodę. Kiszonki poza wspomnianym już usuwaniem toksyn z organizmu
mogą korzystnie oddziaływać również na kondycję skóry, włosów oraz paznokci.